Pełnoziarniste makarony przekonują do siebie coraz większe grono Polaków. Makarony Pełne Ziarno od Lubelli mają nowy, delikatniejszy smak, który spełnia oczekiwania nie tylko zwolenników makaronów pełnoziarnistych. W nowej odsłonie Pełnego Ziarna od Lubelli znajduje się kilka wariantów, wśród których każdy mator kuchni znajdzie coś dla siebie.
Pełnoziarniste makarony Lubella Pełne Ziarno mają lepszy smak, a po ugotowaniu są jaśniejsze. W czym tkwi sekret? Lubella ma ponad 130 lat doświadczenia i tradycji, a młyn Lubelli w Lublinie należy do najnowocześniejszych w Europie. Makaron ma teraz jeszcze cieńszą strukturę, co powoduje, że jest delikatniejszy. Tajemnica lepszego, delikatniejszego smaku tkwi w jakości zboża oraz w specjalnym sposobie mielenia ziaren.
Minerały w zbożu
Makarony od Lubelli zawierają węglowodany, które mogą wpływać na uzupełnienie glikogenu w tkance mięśniowej. Są też źródłem białka, które może mieć pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także przyczyniać się do wzrostu masy mięśniowej i pomagać w jej utrzymaniu.
W makaronach pełnoziarnistych znajdziemy również wiele cennych minerałów, jak żelazo, miedź, fosfor czy mangan. Jest też błonnik, który może pomóc w oczyszczaniu organizmu, nabieraniu energii i sił do działania.
7 wariantów
Lubella Pełne Ziarno to aż 7 propozycji. W nowej odsłonie dostępne są makarony spaghetti, penne, kokardki oraz gniazda i świderki.
W nowym, delikatniejszym wydaniu można spróbować ich w trzech wersjach: z pszenicy, z dodatkiem orkiszu lub żyta.
Przepisy z nowym pełnym ziarnem Lubelli
Lubella Pełne Ziarno spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Spaghetti,
- 300 g bobu,
- 120 g boczku w kawałkach,
- 100 g serka mascarpone,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta pieprzu,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody.
- Ugotować bób, ostudzić i obrać.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu.
- Dodać bób, makaron Lubella Pełne Ziarno i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
- Doprawić szczyptą pieprzu.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Lubella Pełne Ziarno świdry z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki na dwie porcje:
- 150 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Świdry
- 200 g wędzonego łososia
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30 proc.
- koperek
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę.
- Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.
- Dodajemy makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry i całość mieszamy ok. 1 min.
- Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.
Red.