23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. Organizatorzy poświęcili wiele uwagi zdrowemu stylowi życia, a zwłaszcza właściwemu odżywianiu. Fundacja Klubu Szefów Kuchni zorganizuje specjalny konkurs poświęcony tej właśnie tematyce.
– Wielu szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania skupiające się na tematyce zdrowia. Dotyczy to z jednej strony różnorodnych obostrzeń i wskazówek związanych choćby z nietolerancjami, ale też z dietami dla sportowców i osób aktywnych, czy w końcu coraz liczniejszej grupy gości, którzy wybierają wyłącznie prozdrowotne rozwiązania żywieniowe. Ludzie chcą jadać w restauracji, ale coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w kwestii zdrowia – ocenia pomysłodawca konkursu, prezes Klubu Szefów Kuchni, Jarek Walczyk.
Konkurs „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, skierowany jest przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego 2019 r., a w konkursowe szranki staną 27 marca 2019 r. podczas Targów EuroGastro i WorldHotel. Założeniem Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest zmiana postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada – na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo.
Głównym sędzią konkursu będzie Magdalena Wieczorek, dietetyk funkcjonalny i sportowy, która współpracuje m.in. z kadrą Polski w skokach narciarskich.
– Celem konkursu jest poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym zdrowym odżywianiem w myśl powiedzenia: lepiej zapobiegać niż leczyć. Z mojego doświadczenia w pracy zawodowej, nie tylko ze sportowcami zawodowymi, ale również pacjentami klinicznymi, jasno wynika, że to ja potrzebuję mistrza kuchni. Do tej pory uważałam, że idealny team to lekarz i dietetyk, teraz już wiem, że idealny zespół to lekarz, dietetyk i kucharz. Pewne ograniczenia żywieniowe nie oznaczają, że danie będzie niesmaczne, a wręcz przeciwnie i tutaj ogromna rola naszych szefów kuchni – podkreśla Magdalena Wieczorek.
Inne propozycje, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów, to m.in. „Debic Pastry Cup” i pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, które organizuje Paweł Mieszała, Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów, czternasta już edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy, organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy, we współpracy z MT Targi Polska, pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe).
Red.