Zdrowa żywność
Jod w diecie. Jak uzupełniać niedobory jodu?
Jod w diecie to istotny pierwiastek dla zdrowia. Szczególnie w Polsce narażeni jesteśmy na jego niedobory. Stąd obligatoryjne jodowanie soli. Gdzie jeszcze znaleźć ten cenny, śladowy...
Dieta zapobiegająca osteoporozie
Osteoporoza to jedno z najczęstszych schorzeń współczesnego społeczeństwa. Zwana często „cichym zabójcą”, ponieważ początkowo nie ma żadnych zauważalnych objawów. Choć dotyka głównie osoby w...
Gastronomia & HoReCa
Food pairing. Nietypowe łączenie produktów
Food pairing stał się popularnych w ostatnich latach. Trend polegający na łączeniu różnych produktów w jedną całość w poprzednim stuleciu traktowany był jako moda...
Market
Szampan – wynalazek francuskiego mnicha
Szampan, champagne, nazwę zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, dziś głównemu miejscu produkcji. Jak podaje wiele źródeł, to właśnie tutaj powstał uwielbiany na całym...
Zawartości glutenu w produktach. Oznakowanie
Szacuje się, że blisko 400 tys. osób nie powinno spożywać glutenu ze względów zdrowotnych. Z myślą o tej grupie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów...