St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek to pięć warszawskich restauracji, w których do każdego ze skomponowanych przez szefów kuchni posiłków goście będą mogli dobrać wino z rodzinnej Winnicy Turnau.
Winnica Turnau z oddalonych od Szczecina o 60 km Baniewic to przedsięwzięcie rodzinne. Znany artysta Grzegorz Turnau prowadzi ją wraz z rodziną i przyjaciółmi. Na 28 hektarach rosną takie odmiany, jak solaris, johaniter, riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. Wina Turnau zdobyły nagrody na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.
– W naszej restauracji do każdego dania dobieramy konkretny rodzaj wina, które musi współgrać ze smakiem potrawy, czy to będzie ośmiornica, stek z sezonowanej wołowiny, czy sałatka albo deser. Kelnerzy chętnie doradzają klientom. To zresztą niezbędne przy bogatej karcie i bogatym wyborze win – mówi Marzena Wójciak, menedżerka restauracji Der Elefant na Placu Bankowym.
Z kolei Agata Melnyk, menedżerka restauracji St Antonio, znajdującej się w Ogrodzie Saskim, podkreśla klasę i magię marki Turnau.
Właścicielem restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna,
U Szwejka i Bazyliszek jest Artur Jarczyński, który od 28 lat prowadzi na polskim rynku sieć restauracji takich marek, jak: Shipudei Berek, Otto Pompieri, Pod Wawelem i Sukiennice.
Red.